دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ |۲۳ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 25, 2024
آزادی خرمشهر تدبیر امام(ره)

حوزه/ مقاومت ابرواژه رفتاری در عرصه های مختلف زندگی انسان مسلمان و راهبرد اصلی اسلام در مواجهه با دشمن است؛ این مقاومت به معنی دست روی دست گذاشتن، تحمل مشکلات و انفعال نیست بلکه به معنی دست نکشیدن از عقیده و حرف حق و تلاش برای عقب راندن تهاجم دشمن است که در اصطلاح به آن مقاومت مثبت گفته می شود.

خبرگزاری حوزه | سوم خرداد ماه روز آزادی خرمشهر از اشغال نیروهای بعثی عراق به زیبایی روز مقاومت، ایثار و پیروزی نامگذاری شده است زیرا این شهر بدون هیچ آمادگی دفاعی توانست در برابر ارتش تا دندان مسلح عراق ۳۵ روز مقاومت کند و پس از تسخیر آن توسط دشمن بعثی نیز جوانان و مردم این شهر دست از مقاومت نکشیدند و با ایثارگری و فداکاری خود توانستند پس از ۱۹ ماه این شهر را باز پس گیرند و به پیروزی دست پیدا کنند.

مقاومت، ایثار و پیروزی واژه های ارزشی برگرفته از مفاهیمی هستند که بسیار مورد تأیید و تأکید اندیشه اسلامی قرار گرفته اند و به آن سفارش شده است به گونه ای که خداوند در آیات مختلف از جمله آیه ۳۰ سوره فصلت و آیه ۱۳ سوره احقاف استقامت در خدا باوری را سبب رفع ترس و اندوه از انسان و در آیه ۱۶ سوره جن استقامت در راه حق را سبب افزایش رزق و روزی عنوان کرده است و در جای جای قرآن با عبارات مختلف از جمله صبر، ثبات قدم، تقوا، حق محوری و … به آن امر کرده است.

از آنجایی که زندگی انسان مؤمن همیشه مورد هجوم نیروهای مختلف انحرافی درونی، بیرونی، مادی و معنوی قرار دارد، استقامت و صبر در حقیقت کلیدواژه های عمل صالح در زندگی انسان مؤمن است و تمام اعمال صالح در سه عنوان «صبر بر اطاعت»، «صبر بر معصیت» و «صبر بر مصیبت» خلاصه می شوند. انسان مؤمن کسی است که همواره از نظر اعتقادی در مسیر توحید و از نظر عمل در خط صبر و استقامت حرکت می کند.

از این رو مقاومت شاه واژه رفتاری در عرصه های مختلف زندگی انسان مسلمان است و هرچه عرصه تهاجم دشمن از شخصی و درونی گرفته تا دشمن عقیده و سرزمین کلان تر در نظر بگیریم مقاومت نیز ابعاد کلانتری به خود می گیرد و تبدیل به جبهه ای بین المللی و رفتاری جهانی می شود که در برابر هجوم دشمن در هر زمان و مکانی شکل خاص خود را می گیرد.

اگر جلوه مقاومت در دفاع مقدس نبرد نظامی، دفاع از سرزمین و آزادی خرمشهر بود امروز نیز مقاومت تمام نشده است و در برابر هر تلاش دشمن در هر عرصه ای شکل خود را پیدا می کند و تا آنجایی پیش می رود که از شکل منفی، دفاعی و منفعل خود خارج شده و به مقاومت مثبت، فعال و در موضع قدرت قرار می گیرد تا دشمن حتی خیال تهاجم را هم در سر خود نداشته باشد.

اگر امروز تهاجم اصلی دشمن را در جبهه فرهنگی بدانیم مقاومت مسلمانان نیز باید در جبهه فرهنگی تعریف شود و از این رو است که مقام معظم رهبری به عنوان سیاستگذار کلان نظام اسلامی جهاد تبیین را مطرح می کنند زیرا جهاد تبیین نیز در ذیل مفهوم مقاومت در برابر تهاجم فرهنگی دشمن تعریف می شود و عینیت می یابد.

اگر تهاجم دشمن در عرصه اقتصادی پر رنگ می شود و تحریم اقتصادی را به ما تحمیل می کند مقاومت نیز به آن عرصه تسری پیدا می کند و همان اجر و پاداشی که برای دفاع از سرزمین و سختی های جنگ وجود دارد برای افرادی که در برابر سختی‌ها و گرانی‌های تحریم همچنان بر اعتقاد خود به خدا استوار هستند و حمایت از جبهه حق را رها نمی کنند وجود دارد.

به طور کلی مقاومت راهبرد اصلی اسلام در مواجهه با دشمن است و این مقاومت به معنی دست روی دست گذاشتن، تحمل مشکلات و انفعال نیست بلکه به معنی دست نکشیدن از عقیده و حرف حق و تلاش برای عقب راندن تهاجم دشمن است که در اصطلاح به آن مقاومت مثبت گفته می شود.

سیره اهل بیت(ع) نیز در طول دوره ۲۵۰ ساله حضورشان در میان مردم بر محور مقاومت بوده و با مقاومت مثبت اهل بیت(ع) به شیوه های مختلف صلح، جهاد، دعا، تدریس، هجرت و اجتهاد بود که در برابر خوانش های نادرست از اسلام، خوانش صحیح نبوی تا کنون از بین نرفته است و هجرت حضرت معصومه سلام الله علیها به ایران و قم را نیز می توان در راستای مقاومت های مثبت اهل بیت(ع) تبیین کرد که برای مقابله با تهاجم فرهنگی و حصر و حبس اهل بیت(ع) توسط حکومت عباسی صورت گرفت.

در دوره معاصر نیز جلوه و نماد این نوع مقاومت در آزادسازی خرمشهر نمایان شد که با ایستادگی در برابر دشمن تا دندان مسلح با دادن نزدیک به ۶ هزار شهید و بیش از ۲۰ هزار مجروح، به دشمن نیز هزینه های سنگین تحمیل شد و در نهایت در سوم خرداد ۱۳۶۱ همانطور که خداوند وعده پیروزی و نصرت به افراد اهل استقامت و مقاومت داده است به پیروزی انجامید.

حسین حسنی

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha